detectiu

Définition, traduction, prononciation, anagramme et synonyme sur le dictionnaire libre Wiktionnaire.

Catalan[modifier le wikicode]

Étymologie[modifier le wikicode]

(Date à préciser) Emprunté à l’anglais detective, dérivé de detect (« détecter, déceler »).

Nom commun [modifier le wikicode]

Nombre Singulier Pluriel
Masculin detectiu
\Prononciation ?\
detectius
\Prononciation ?\
Féminin detectiva
\Prononciation ?\
detectives
\Prononciation ?\

detectiu masculin

  1. Détective.
    • Però segurament l’escriptor que contribueix d’una manera cabdal en la configuració del gènere policíac és Edgar Allan Poe (1809-1849), creador del detectiu Charles August Dupin a Els assassinats del carrer Morgue (1841), que encarna el prototipus de detectiu que resol qualsevol enigma gràcies o la deducció científica. — (Jaume Fuster, De mica en mica s’omple la pica, page 20 (édition commentée et dirigée par Montserrat Estruch Brichs). Edicions 62, collection « Educació 62 », 2009.)
    • L’objectiu d’aquesta activitat és que els alumnes descriguin els prototipus de personatges que apareixen a les novel·les policíaques: detectius, comissaris, delinqüents... — (Marta Mas Prats et Alberto Vilagrasa Grandia, Veus. Curs de català. Llibre del professor. Nivell 3, Volume 3, unité 2, activité 1, page 24. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2009.)
    • Nancy Drew era una detectiva adolescent llesta i plena de recursos quan va començar a desentranyar misteris a la dècada del 1930, i els continua resolent encara avui. — (Jennifer Chambliss Bertman, Els Caçadors de Llibres : La vida és un joc, i els llibres, les fitxes, page 6. Grup 62, collection « Estrella Polar », 2017. Note : Nancy Drew est le nom origianl du personnage connu, en France, sous le nom d'Alice Roy, dans les aventures écrites par le collectif Caroline Quine.)
    • Mma Ramotswe era propietaria de una agencia de detectives en África, al pie del monte Kgale. — (Mercè Izquierdo i Aymerich, « Selecció de lectures: «Ser home» i «ser dona» a la literatura », page 73, dans Gènere i ensenyament de les ciències: representacions i propostes (sous la direction de Mercè Izquierdo i Aymerich, Clara Garcia Pujol et Núria Solsona i Pairó). Universitat Autònoma de Barcelona, 2009. Note : om est question dans cette citation, du personnage de Mma Ramotswe, créé par l’écrivain écossais Alexander McCall Smith.)

Prononciation[modifier le wikicode]